ASPHALTE#0 BIËNNALE VAN DE STREET ART VAN CHARLEROI: INSIDE OUT / SMILE!

    Category:
  • Tentoonstelling
  • date:
  • 26.05.2012 - 12.08.2012

In 2012 lanceerde BPS22 een bieënnale voor street art, luisterend naar de naam Asphalte. Deze nuleditie nam deel aan het programma Inside Out van kunstenaar JR en mobiliseerde meer dan 700 stadsbewoners.
JR (Parijs/Fr, 1983) is bekend voor zijn grote foto's die hij in de stedelijke ruimte verspreidt. Als echte ambassadeur van een doordachte en toegankelijke kunstvorm, lanceerde hij in 2011 Inside Out, een oproep voor artistieke projecten die geïnspireerd zijn op zijn methodiek. JR keert het traditionele concept van fotografie om: het is niet langer de fotograaf die een blik werpt op zijn tijdgenoten, het is de kunstenaar die de burgers een protocol aanreikt om hun eigen foto te maken en uit te hangen.

Het project kreeg de naam Smile ! en had als doel om het negatieve beeld van de stad een halt toe te roepen. De inwoners van Charleroi gaven blijk van hun enthousiasme door de stad hun lachende gezichten te schenken die op grote schaal werden afgedrukt en opgehangen in het hele stadscentrum.

Coördinatie: Nancy Casielles