Accepteert u het gebruik van cookies om een betere ervaring op onze website te garanderen?

Zie meer

Tijdelijke sluiting

Zie meer

Kunstmiddeling

Wat valt zoal onder de noemer van kunst- en cultuurbemiddeling bij BPS22?

 • Stilstaan bij de relatie tussen kunst en samenleving
 • Uitwisseling en nabijheid
 • Nieuwe kunstwerken leren kennen
 • Nieuwe kunstvormen ontdekken
 • Ingaan op de vragen die de tentoonstellingen oproepen
 • Samen naar antwoorden zoeken
 • Gemengd publiek
 • Versmelten van ideeën
 • Ervoor zorgen dat iedereen zich op zijn plaats voelt
 • Creatieve workshops organiseren
 • Momenten improviseren waarop zintuigen en gevoeligheid hand in hand gaan

Of je nu met je klas, je vereniging, alleen of met je familie komt, in de tentoonstellingszalen, het Lokaal (voor de wijkbewoners), het Atelier en het Labo, is er ruimte voor actie, voor het uitwisselen van ideeën en voor een kruisbestuiving van verschillende disciplines, waarbij participatie en reflectie centraal staan.

Met het oog op iets nieuws en om de daad bij het woord te voegen, stelt de dienst kunst- en cultuurbemiddeling voortaan twee formules voor: "Niet te missen" en "Verrassingen"

‘Niet te missen’ bij BPS22

 • Gekoppeld bezoek met de webapp
 • Geleid bezoek voor families, vrienden,groepen (gids + mogelijkheid tot tussendoortje)
 • Geleid bezoek voor scholen en verenigingen (gids + workshop)
 • Aangepast bezoek voor mindervaliden

Aarzel niet om onze medewerkers te contacteren om uw eigen bezoek op maat samen te stellen.
Graag 3 weken vooraf reserveren voor geleide bezoeken.

Reserveer je geleid bezoek minstens twee weken op voorhand.

Meer info

‘Verrassingen’ van BPS22

Initiatieven op welbepaalde tijdstippen waarbij verschillende disciplines elkaar kruisen, met elkaar in aanraking komen en met elkaar botsen rond vragen over onze samenleving.
Via voordrachten, performances, muziek en dans wordt kunst beschouwd als een trefpunt tussen mensen van verschillende leeftijden, milieus en interesses.

> STAGES TIJDENS DE SCHOOLVAKANTIES

> WORKSHOPS VOOR VOLWASSENEN

> REFLECTIEDAGEN

Een veelheid aan zienswijzen en invalshoeken aanreiken door filosofen, artiesten, schrijvers, historici en sociologen uit te nodigen om hun gedachten uit de doeken te doen, ze met elkaar te confronteren en ze onder woorden te brengen in een dialoog veeleer dan in een lezing en door zich te richten tot al wie zijn kijk op de wereld wil verruimen.
> FILOSOFISCH VIERUURTJE
Samen op zoek gaan, vragen stellen, zekerheden in vraag stellen,... in een leuk en stimulerend kader, onder begeleiding van Maud Hagelstein, kunstfilosofe en onderzoekster aan de ULG. Tijdens deze workshops zorgt Maud Hagelstein ervoor dat iedereen zijn plaats vindt en durft te zeggen wat hij/zij weet en niet weet...

Informatie bij de dienst kunst- en cultuurbemiddeling
+32 71 27 29 71 of
email hidden; JavaScript is required

Les Audacieux (De durvers)

Ook dit jaar wordt het museum ingepalmd door vier klassen jongeren met uiteenlopende achtergronden om de verschillende facetten te ontdekken en op hun beurt cultuuroverdragers te worden.

Het project verloopt in drie fasen, verspreid over het schooljaar 2019-2020. Tijdens de eerste fase van het project brengen vier klassen van verschillende schoolniveaus geregeld een bezoek aan BPS22 en nemen ze deel aan workshops en ontmoetingen met artiesten en personeelsleden.

In de tweede fase wordt het publiek uitgebreid naar nieuwe schoolgroepen. Een dag lang wordt BPS22 ingenomen door Les Audacieux; zij staan in voor de rondleiding van de verschillende schoolgroepen.

In de derde en laatste fase wordt deze ervaring uitgebreid ten gunste van het grote publiek. Tijdens het gratis weekend BPS22 aux enfants verwelkomen Les Audacieux niet enkel hun familie, maar leiden ze ook alle externe bezoekers rond; volwassenen die achter het initiatief staan en kinderen die gefascineerd worden deze bijzondere jongeren met kennis van de hedendaagse kunst.

De deelnemende klassen zijn de klas van het 6de leerjaar van de école Cobeaux (Charleroi), het 5de middelbaar van collège Pie X (Châtelineau), het 6de en 7de jaar kunst van het CECS van Couillet en een groep jongeren van Solidarcité (A.J.M.O in Charleroi).

Dit initiatief van BPS22 werd bekroond met de Prix aKCess 2018 en wordt gesteund door Prométhéa.

Meer info over onze activiteiten