Accepteert u het gebruik van cookies om een betere ervaring op onze website te garanderen?

Zie meer

Marcel BerlangerFig.

  • Tentoonstelling
10.02.2018-27.05.2018

Kunstenaar Marcel Berlanger (1965, Brussel) onderzoekt in zijn tentoonstelling, Fig., de relatie tussen schilderkunst en scenografie. In deze tentoonstelling toont de schilder zijn uitnemendheid op vlak van de kunst van de "onthulling", in de fotografische betekenis van de term: zijn figuratieve schilderkunst onthult niet alleen zijn personages maar laat ook het proces van hun verschijning zien. De geschilderde afbeelding en de techniek erachter zijn nauw met elkaar verweven en worden tegenover elkaar geplaatst, om zo onophoudelijk de verbeelding en het visuele geheugen van de bezoeker te prikkelen.

In de Grote Hal van BPS22 werd een heuse scenografie tot stand gebracht met de immense schilderijen die speciaal voor de tentoonstelling werden gecreëerd. Door hun oversized afmetingen zouden het even goed de decorelementen kunnen zijn van een latente voorstelling waarin de bezoekers de acteurs zijn.

De tentoonstelling zal overigens het decor vormen van vier buitengewone theatervoorstellingen van het stuk Iwona, une Opérette électronique, naar Yvonne, Princesse de Bourgogne van Witold Gombrowicz, geschreven en geënsceneerd door de zus van de kunstenaar, Françoise Berlanger. Deze voorstellingen vinden plaats op 12, 13 en 14 avril 2018.

Met Françoise Berlanger, Gilbert Nouno, Isabelle Wéry, Sébastien Capouet, Eric Angenot, Nicolas Valckenaere & Tom Valckenaere.

Fig. is het vierde en laatste luik van een tentoonstellingencyclus in coproductie met Emergent (Veurne), Ikob (Eupen), Galerie Rodolphe Janssen (Brussel) en BPS22 (Charleroi).

Curator: Pierre-Olivier ROLLIN