Accepteert u het gebruik van cookies om een betere ervaring op onze website te garanderen?

Zie meer

NEXT FLAGREEXISTENCIA CULTURAL GENERALIZADA

  • Tentoonstelling
15.03.2003-18.05.2003

Next Flag maakte deel uit van een grootschalig internationaal project, een initiatief van Fernando Alvim en Simon Njami dat meerdere tentoonstellingen groepeerde onder dezelfde naam: Next Flag. Reexistencia cultural generalizada. De insteek van het project bestond erin om de Afrikaanse hedendaagse kunst op een andere manier te belichten. De dwangmatige postkoloniale rechtvaardigingen zijn immers voorbijgestreefd en moeten plaats maken voor een globale benadering van de hedendaagse kunst. Zo werd de Afrikaanse kunst op gelijke hoogte geplaatst met de westerse: dezelfde vragen worden gesteld, de kunst vindt zichzelf ook voortdurend opnieuw uit en de kruisbestuivingen zijn legio.

De tentoonstelling nam de collectie van Hans Bogatzke als vertrekpunt. Hij was een van de eerste Europese kunstverzamelaars die interesse toonde voor de Afrikaanse hedendaagse kunst. Next Flag liet in BPS22 werk zien van de opvallendste figuren uit de Afrikaanse kunst maar wilde verder gaan dan de louter artistieke context door ook maatschappelijke problemen aan te kaarten die betrekking hebben op Afrika en de globalisering. Na deze stop in Charleroi, was Next Flag ook nog te zien in Ccasa Camouflage (Brussel), in het Casino Forum d'art contemporain (Luxemburg), het Migros Muzeum (Zürich) en het Palais de Tokyo (Parijs).

Kunstenaars: Alvim Fernando, Bidjocka Billy, Boshoff Willem, Cisse Soly, Fourie Abrie, Kendell Geers, Kay Hassan, Kentridge William, Langa Moshekwa, Leye Goddy, Luntumbue Toma Muteba, Mthethwa Zwelethu, N'Dilo Mutima, Mwangi Ingrid, Ntakiyica Aimé, Oguibe Olu, Searle Berni, Shonibare Yinka, Tayou Pascale Marthine, Vari Minette.

Curatoren: Fernando Alvim, Simon Njami en Pierre-Olivier Rollin.