Accepteert u het gebruik van cookies om een betere ervaring op onze website te garanderen?

Zie meer

SWAPGIANNI MOTTI

  • Tentoonstelling
24.03.2012-27.05.2012

Tegen de uitzonderlijke achtergrond van de internationale bankencrisis in 2012, stelde Gianni Motti (Sandrio/Itl, 1958) in BPS22 een radicaal gebaar dat de gewoonten en gebruiken van zowel bezoekers als museumpersoneel in vraag stelde.

Zijn tentoonstelling kreeg de titel Swap mee en ging over de economische verhoudingen die de basis vormen van de maatschappij. De kunstenaar wilde het probleem van de staatsschuld aankaarten door van het budget voor de productie van de tentoonstelling het onderwerp van een kritieke reflectie te maken. Zijn voornaamste interventie, Swap, beperkte zich tot een lijst in de uitgestrekte witte ruimte van BPS22 met daarin een korte uiteenzetting over de financiële operatie die in het kader van de tentoonstelling was verricht: het tentoonstellingsbudget werd gebruikt om een deel van de Italiaanse schuld af te kopen.
Een andere installatie van de tentoonstelling was de videoprojectie van de Funds Show: we kregen een lege kunstgalerij te zien waarin de betonvloer geleidelijk bedekt werd door biljetten van 10 euro die uit de lucht kwamen gedwarreld. Tot slot was er ook een affiche opgevat als een fotoroman waarop Mario Monti te zien was, toenmalig voorzitter van de Italiaanse ministerraad en gewezen consultant bij Goldman Sachs, die de "politieke" voordelen van de economische crisissen aanprijst.

Curator: Pierre-Olivier Rollin