Gevel van het museum, 2023. Foto: Leslie Artamonow

Ingang museum, 2018. Photo : Arthurs H

Façade du BPS22. Photo : Leslie Artamonow

©JFO

Banks Violette

THE BEES MADE HONEY IN THE LION'S SKULL (2005-2023)

Tentoonstelling

De Amerikaanse kunstenaar Banks Violette neemt van 10 februari tot 5 mei 2024 de hele ruimte van het BPS22 over ter gelegenheid van een belangrijke ten­toon­stelling. Dit is de indruk­wekkende comeback van het (voormalige) enfant terrible van de hedendaagse kunst. Een veertigtal werken uit het verleden, waaronder monumentale instal­laties, bevindt zich zij aan zij met nieuwe werken, die recent gemaakt werden met het bekende modehuis Celine.

Banks Violette (1973) is geboren, woont en werkt in Ithaca, in het noorden van de staat New York, een plaats die met de zoutin­dus­trie geas­so­cieerd wordt. Na een eerste job als tatoeëerder in Hawaï gaat hij een kun­sto­plei­d­ing volgen in New York. Hij doet zich in het begin van de jaren 2000 opmerken met zijn tekeningen en enorme instal­laties die vaak verwijzen naar ruimtes voor optredens en theaters. Hij put daarbij zijn inspiratie uit de donkere wereld van de subculturen van jongeren (voor­namelijk black metal, gothic en post-punk). Hij is op dat moment een van de bekendste kunstenaars ter wereld.

In 2014 verlaat hij New York en de artistieke scene en keert hij terug naar Ithaca om de opeen­vol­gende cycli van heroïn­ev­er­slav­ing en ontwenning te doorbreken. Hij maakt vervolgens enkele jaren grafi­et­tekenin­gen op papier en keert daarna terug naar monumentale beeld­houww­erken. Hij presenteert zo in ver­schil­lende winkels van het modehuis Celine (in New York, Parijs, Londen, Milaan, enzovoort) 14 nieuwe werken die aan opgehangen kroon­luchters doen denken, of veeleer aan gesneuvelde” kroon­luchters aldus dus kunstenaar. Enkele van deze nieuwe producties werden door de kunstenaar als zelf­portret­ten opgevat (het ding dat in een hoek in elkaar zakt en flauwvalt, dixit Banks Violette).

Het oeuvre van Banks Violette vormt een coherent geheel. Alle werken worden in feite gemaakt van metalen, spiegels, met zout bedekte voorwerpen, zwarte schermen en witte TL-lampen. De kunstenaar speelt constant met het esthetische contrast tussen zwart en wit, een contrast dat vooral in deze ten­toon­stelling sterk aanwezig is. De rode draad doorheen de ongeveer dertig werken van deze ten­toon­stelling is met name de tegen­stelling tussen lawaai en stilte, tussen aan­wezigheid en afwezigheid, tussen gotische romantiek en minimalisme.

Onder de erg formele aspecten van deze werken treffen we de donkerste kanten van de Amerikaanse maatschap­pij aan. De kunstenaar kiest namelijk niet voor een objectieve weergave van de feiten, maar gebruikt de beeldtaal van de Amerikaanse populaire cultuur en de hedendaagse subculturen om nieuwe esthetische ervaringen te creëren. Dit is in het bijzonder zo voor de cultuur van de metal (heavy metal, deathmetal, doom, drone, enzovoort) waarvan hij het esthetische potentieel benut en op per­soon­lijke wijze opnieuw vormgeeft in ver­schil­lende grote installaties.

De werken van Banks Violette nemen het hele museum in en duiken op als een nieuwe sombere en angstaan­ja­gende uitdrukking van een radicale sociale kritiek.

____
Ten­toon­stelling van 10.02.2024 tot 05.05.2024
Vernissage op 09.02.2024 vanaf 19:00 uur

Chargement en cours...