Accepteert u het gebruik van cookies om een betere ervaring op onze website te garanderen?

Zie meer

Uitzonderlijke sluiting op zaterdag 22 juni 2024

Zie meer

Xavier MaryMX Temple

  • Tentoonstelling
08.06.2019-01.09.2019

Voor zijn eerste persoonlijke expositie in een museum bezet de jonge Belgische kunstenaar Xavier Mary (Luik, 1982) de twee grote zalen van BPS22 met twee nieuwe producties die speciaal voor de gelegenheid zijn gecreëerd.

Op zijn vele reizen naar Cambodja is de kunstenaar gefascineerd geraakt door de architectuur van de oude tempels, de kennis van de lokale beeldhouwers, de vindingrijkheid van de ingenieurs en de drukte van de steden die in contrast staat met de schoonheid van de wilde jungle. Na een van zijn meest recente ervaringen heeft hij een eigen video-installatie geproduceerd over het leven van een stenen sculptuur (die zijn initialen afbeeld, zoals hij al sinds lange tijd doet) van de uitvoering ervan door ambachtslieden tot het achterlaten ervan in het hartje van de jungle.

Xavier Mary gebruikt grote versleten vrachtwagenbanden om ook monumentale sculpturen te produceren, die de heilige tempels van de beschavingen van Zuid-Oost Azië oproepen. In navolging van de intuïtie die hem al meerdere jaren leidt, combineert hij er, om ze beter te fusioneren - verschillende ruimtelijke, temporele en symbolische categorieën in een vorm van formeel en conceptueel syncretisme wat de basis legt voor een beeldtaal, specifiek voor een XXIe eeuw die nu volledig geglobaliseerd is.

Naast deze nieuwe creaties zijn er verschillende oude werken te zien op de expositie. Alhoewel zijn invloeden veelzijdig en verschillend zijn en zelfs antinomiek kunnen lijken, laat deze opstelling het toe om de samenhang van het universum, ontwikkeld door de jonge kunstenaar, te waarderen, waardoor hij een van de meestbelovende van zijn generatie is.

Xavier Mary wordt vertegenwoordigd door Baronian Xippas galerij, Brussel.

Tentoonstelling : 08.06 > 01.09.2019

Interview de Pierre-Olivier Rollin

MX ចម្លាក់ (MX Sculpture) de Xavier Mary