Accepteert u het gebruik van cookies om een betere ervaring op onze website te garanderen?

Zie meer

LES COULEURS DU MONOCHROMEMARTHE WÉRY, MUSEUM VOOR SCHONE KUNSTEN VAN DOORNIK

  • Tentoonstelling
07.08.2004-31.10.2004

In 2004 stelde BPS22 in het Museum voor Schone Kunsten van Doornik in het kader van Lille 2004, Culturele Hoofdstad van Europa, de grootste tentoonstelling ooit in België voor gewijd aan de kunstenares Marthe Wéry (Brussel, 1930 - 2005). Les Couleurs du Monochrome toonde oud werk naast enkele nieuwe creaties van de kunstenares die zich had laten inspireren door de collecties van het Doornikse Museum voor Schone Kunsten en door de architectuur van het Victor Horta-gebouw.

Het met daglicht overgoten museum werd gebouwd volgens het panoptisch principe dat ervoor zorgt dat de zalen vanuit vele invalshoeken kunnen worden bekeken en dat kunstwerken onderling met elkaar in verbinding staan. Marthe Wéry hield hier rekening mee en stelde haar schilderijenreeksen op in functie van de museumruimten maar ook van enkele oudere kunstwerken die als contrapunt fungeerden. Enkele reeksen van schilderijen werden aan de muur opgehangen, als kleurrijke vormen op een doek, andere werden "neutraler" opgesteld volgens de modernistische traditie.
Het is een originele voorstelling geworden van het werk van Marthe Wéry door de veelvoud aan invalshoeken en wijzen waarop de werken in de ruimte werden opgehangen, maar ook door de architectuur, de aanwezigheid van oud werk en het daglicht waarin de ruimte was gehuld.

Curator: Pierre-Olivier Rollin