Accepteert u het gebruik van cookies om een betere ervaring op onze website te garanderen?

Zie meer

Uitzonderlijke sluiting op zaterdag 22 juni 2024

Zie meer

De Kunstcollectie

De collectie van de Provincie Henegouwen die bestaat uit meer dan 7000 kunstwerken die een periode beslaan van het einde van de 19e eeuw tot het begin van de 21e eeuw is in bewaring bij BPS22. De collectie bevat zowel schilderwerken als video’s, performances, installaties, wandtapijten en ook een uitgebreid archieffonds. De collectie staat tegenwoordig open voor kunstenaars uit binnen- en buitenland, ook al bestaat de kern toch uit werk van kunstenaars die op de een of andere manier “verankerd” zijn met de provincie. Om te vermijden dat er lukraak aankopen gebeuren die de interne samenhang van de collectie kunnen schaden, werden enkele pijlers geformuleerd: kunst in Henegouwen, surrealisme en de relatie tussen kunst en de verschillende machtsvormen.

In het licht hiervan dient te worden opgemerkt dat de collectie van de Provincie Henegouwen veeleer een coherent geheel vormt dan een aaneenschakeling is van individuele werken. De werken interageren ten opzichte van elkaar, treden in dialoog, stellen elkaar in vraag met als resultaat een netwerk van veelvoudige onderlinge betekenissen. Dit is de functie van de structurerende pijlers van de collectie waarbij voortaan de verschillende theoretische studies kunnen worden gevoegd die BPS22 aanreikt in het kader van zijn tentoonstellingen. Deze analyses willen een unieke blik werpen op de collectie en die telkens op een andere manier belichten: "Petite Histoire de l’art" (B. Gaudichon), "Lignée oubliée" (M. Partouche), "Histoire secrète du XXe siècle" (G. Marcus), "Autre Histoire de l’art" (Le Bon, C. Grenier), enz.

Aanvullend bij de collectie van de Provincie Henegouwen, heeft BPS22 ook een eigen collectie ontwikkeld, met de aankoop van heel wat documenten over de visuele punkcultuur in België; zij geven een nieuwe dimensie aan de historische rijkdom van het Surrealisme of het Internationaal Situationisme. BPS22 ontving ook enkele aanzienlijke schenkingen waarmee de bestaande collectie kon worden uitgebreid.

Enkele namen: Art & Language, Gabriel Belgeonne, Hans Bellmer, Marcel Berlanger, Alain Bornain, Marcel Broodthaers, Antoine Bourlard, Pol Bury, Anto Carte, François Curlet, Edith Dekyndt, Jeremy Deller, Wim Delvoye, Wang Du, Eric Duyckaerts, Patrick Everaert, mounir fatmi, Michel Frère, Kendell Geers, Liam Gillick, Martha Grunenwald, Bénédicte Henderick, Jacques Lizène, René Magritte, Marcel Mariën, Xavier Mary, Constantin Meunier, Johan Muyle, Pierre Paulus, Cindy Sherman, Boris Thiébaut, Banks Violette, Andy Warhol, etc.

Voor meer info, bezoek onze website over de collectie in het Frans : collection.bps22.be/fr/