Accepteert u het gebruik van cookies om een betere ervaring op onze website te garanderen?

Zie meer

Uitzonderlijke sluiting op zaterdag 22 juni 2024

Zie meer

Latifa EchakhchThe sun and the set

  • Tentoonstelling
01.02.2020-16.08.2020

De kunstenares van Marokkaanse origine Latifa Echakhch (El Khnansa, 1974), kiest voor haar schilderijen, sculpturen en installaties makkelijk bewerkbare materialen en voorwerpen die een intieme en/of historische betekenis dragen en die ze vervolgens het zwijgen oplegt door ze te vernietigen, op de achtergrond te plaatsen of te bedekken. Op die manier ontneemt ze hun gebruikswaarde - waardoor hun functie in de vergetelheid raakt - om de geheugens die aan hen vastzitten te bevrijden. De herinnering wordt opgeroepen en de geesten die uit deze objecten tevoorschijn komen worden bevrijd. Haar werk is tegelijkertijd conceptueel en romantisch, politiek en poëtisch.

Al enkele jaren lang blaast Latifa Echakhch nieuw leven in de romantische kunst der landschappen en zijn motief: ruïnes. Ter gelegenheid van haar tentoonstelling in de BPS22 - opgevat als een retrospectieve - creëerde ze in de Grote Hal een bijzondere zwerftocht door ontmantelde, half uitgestelde decors, net zoals zoveel sporen en overblijfselen van een actie die plaats vond, en onthulde ze daarnaast meer dan zeventig andere werken. In de tweede zaal presenteert de kunstenares een meeslepende ervaring waarin de bezoeker wordt geconfronteerd met fragmenten van decors die het thema van de ruïne weerspiegelen en een deel van de eigen beeldende woordenschat van Latifa bevatten.

De tentoonstelling roept begrippen als verlies, verlatenheid en sporen op en vormt een geheel van emotionele landschappen waarin het geheugen de confrontatie aangaat met de teloorgang van de moderniteit en haar ruïnes.

Curator : Dorothée Duvivier

Een tentoonstelling van de BPS22 met de steun van de kamel mennour galerij (Parijs/Londen), Dvir Gallery (Brussel/Tel Aviv), de kaufmann repetto galerij (Milaan/New York) and Metro Pictures (New York).

In het kader van EXTRA, met de steun van het Institut Français en de Culturele dienst van de Franse ambassade in België.

Laden in uitvoering ...

Complément de visite pour les familles

  • IF Logo Cart Blanc RVB
  • LOGO EXTRA PERRUCHE PLEIN ECRAN NOIR