Accepteert u het gebruik van cookies om een betere ervaring op onze website te garanderen?

Zie meer

Magali Baribeau-MarchandEen kanarie in de mijn

  • Hors-les-murs
  • Restitution Résidence
14.12.2022-21.12.2022

De kunstenaar Magali Baribeau-Marchand is sinds oktober 2022 te gast bij BPS22 en zet haar experimenten voort met een participatieve interventie in de Passage de la Bourse in Charleroi, gratis toegankelijk voor het publiek.

Van woensdag 14 tot 21 december 2022 zal de kunstenares uit Quebec één van de commerciële ruimtes van Rive Gauche (Passage de la Bourse, 14) betrekken en voorbijgangers uitnodigen haar kanarie in vertrouwen te nemen en acteur te worden in een artistieke performance. Tijdens de drukte van de eindejaarsinkopen biedt de kunstenaar het publiek een pauze, een moment van persoonlijke uitwisseling met een vogel.
Dit voorstel komt voort uit de symboliek van de kanarie in de mijn, die in paniek raakt bij het waarnemen van giftige dampen en de komende catastrofe aankondigt. De gevoeligheid van de kanarie van Magali en de vrije expressie die deze uitwisseling mogelijk maakt – er wordt niets opgenomen en zelfs de vogel zal hierover zwijgen - zullen misschien ook voorkomen dat de deelnemers worden getroffen door een mijngasontploffing.

Na een verblijf van een week in de atypische omgeving van een commerciële ruimte in de Shopping Rive Gauche zette Magali haar onderzoek voort. Onder invloed van de kanarie: "ik kom dichter bij het gevoel van de vogel, die zich ook aan een nieuwe omgeving moet aanpassen, die een nieuw tijdelijk leven moet opbouwen door zich aan te passen aan de soms vruchtbare, soms confronterende gevaren van de ontmoeting met anderen."
Via ontmoetingen met voorbijgangers ontwikkelt ze spontane en vluchtige artistieke acties rond drukwerk en tekst. De verschillende vervaardigde en verzamelde elementen kunnen de eerste stenen vormen van een nieuw audiovisueel werk en een kunstenaarsboek.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Shopping Rive Gauche
Passage de la Bourse, 14
6000 Charleroi
> ROUTEBESCHRIJVING

WOE. 14 > WOE. 21.12.2022
10:00 > 18:00,elke dag, ook tijdens het weekend.
GRATIS!

Kunt u Magali niet bezoeken? Volg dit participerende evenement op afstand via Facebookof Instagram.

In samenwerken met Centre Bang (Chicoutimi, Québec) en Conseil des arts et des lettres du Québec. Met de steun van Rive Gauche Charleroi en Livre ou Verre

  • Bang noir
  • Calq noir
  • Rive Gauche
  • Livreouverre logo 1 entier 01