Accepteert u het gebruik van cookies om een betere ervaring op onze website te garanderen?

Zie meer

Toegang tot het museum tijdens de bouw

Zie meer

Magali Baribeau-MarchandEen kunstenaar uit Québec in het BPS22

Nieuws

Magali Baribeau-Marchand zal gedurende drie maanden in Charleroi blijven wonen. Net genoeg tijd voor deze instinctieve kunstenaar om het gebied te leren kennen en het onderliggende kader te verkennen dat onze perceptie van het zichtbare en onzichtbare bepaalt.

De keuze voor Magali viel in 2020, in het kader van het partnerschap tussen het museum enerzijds en het Centre Bang van Chicoutimi en de Raad van kunsten en letteren van Québec anderzijds. De opeenvolgende lockdowns maakten het uiteraard onmogelijk om eerder naar het museum af te zakken. Eind 2022 zette ze (eindelijk) voet aan grond in Charleroi, om tot midden januari 2023 in het BPS22 te blijven.

Magali verdiept zich als kunstenaar in de beeldende kunsten, hiervoor gebruikmakend van het bevoorrechte medium van installatiesculptuur. Ze onderzoekt de figuurlijke en performatieve mogelijkheden van voorwerpen, die ze via verschillende media (fotografie, tekst, videoprojectie enz.) verzamelt, samenvoegt, opstapelt en structureert. Haar vondsten vertalen zich vaak in de vorm van verzamelingen en inventarisaties, gefragmenteerde overblijfselen of achtergelaten elementen. Dit is haar manier om naar de wereld te kijken, met grote aandacht voor de kunst van het maken en het vinden. "Als ik me in een bepaalde plek wil verdiepen, probeer ik haar aanwezigheid in de wereld en het idee van de verwondering te achterhalen door het herontdekken van uiterst eenvoudige en alledaagse zaken of fenomenen. Mijn creaties wijzen op een scherpte voor de manier waarop sommige zaken tot uiting komen: het minieme en het poëtische teken, het aanwezige en het afwezige, de verschijning en de verdwijning."

Wilt u op de hoogte blijven van het doen en laten van Magali? Volg ons op Facebook en Instagram.

Magali woont en werkt in Chicoutimi (Saguenay). Op dit moment rondt ze haar studies Kunstbeheersing af aan de Universiteit van Québec te Chicoutimi, en opende ze recent Le chant des choses (het gezang der dingen), een solotentoonstelling in het Centre Bang.

Ontdek meer werken van deze kunstenaar op www.magalibmarchand.com of op haar Instagram-account.

Dit verblijf is het resultaat van een partnerschap tussen het BPS22, het Centre Bang (Chicoutimi, Québec) en de Conseil des arts et des lettres du Québec.

  • Bang noir
  • Calq noir