Accepteert u het gebruik van cookies om een betere ervaring op onze website te garanderen?

Zie meer

Uitzonderlijke sluiting van het museum op vrijdag 19.04.2024

> INFO

Ouvrir sa gueuleOnderzoek en ontwikkeling - Jonathan Roy

  • Work in progress
  • Résidence
20.05.2023-27.08.2023

In een exploratieve benadering is het proces van onderzoek en creatie opgebouwd uit praktijkervaring, diep geworteld in het dagelijks leven. Dag na dag besteedt de kunstenaar aandacht aan wat hij om zich heen ziet, leest, waarneemt en hoort. Hij doet dit zowel tijdens zijn gewone wandelingen in Charleroi als tijdens de dagtochten die hem van het ene uiteinde van het grondgebied naar het andere brengen: Luik, Antwerpen, Brussel, Gent, Namen, Brugge...

Vanuit deze observaties, vanuit de talloze woorden die her en der werden verzameld, creëert de kunstenaar werken op papier in de vorm van gedrukte en handgeschreven teksten. Teksten die "spreken" over de hedendaagse taal in al haar vormen. Teksten die haar culturele betekenis, specifieke kenmerken en huidige uitdagingen op een tastbare en gevoelige manier vertalen.

In de geest van een creatie in uitvoering (work in progress) zijn de werken opzettelijk onaf, open voor verdere aanpassing, altijd in beweging. Op de manier van een opnieuw beschreven perkament of bricolages in aanbouw blijven ze iedere week veranderen en uitbreiden, naarmate de kunstenaar nieuwe waarnemingen doet en de interactie aangaat met het publiek. Dit gebeurt vooral in het midden van de ruimte, waar een groot stuk papier werd uitgerold. Hierop voegen de kunstenaar en de bezoekers stap voor stap woorden, zinnen en uitdrukkingen in allerlei talen toe.

De werken zullen pas hun definitieve vorm krijgen wanneer de kunstenaar eind juni terugkeert naar Quebec. Ondertussen evolueren ze en worden ze geconsolideerd met de medewerking van de bezoekers, in een soort collaboratieve creatie. Deze documenten en woorden bewaren uiteindelijk een tastbaar spoor van de hedendaagse Franse taal en openen een nieuw perspectief op de pluraliteit en de taalkundige diversiteit van ons grondgebied.

____

Opening in aanwezigheid van de kunstenaar op 19.05.2023
Open workshop en evolutionaire creatie van 20.05 tot 21.06.2023
Inlevering van de definitieve werken van 22.06 tot 27.08.2023

____

Website van Jonathan Roy

____

Dit verblijf is het resultaat van een partnerschap tussen het BPS22, het Centre Bang (Chicoutimi, Québec) en de Conseil des arts et des lettres du Québec.

  • Bang noir
  • Calq noir