Accepteert u het gebruik van cookies om een betere ervaring op onze website te garanderen?

Zie meer

Adolescence(s)Grand Angle #6

  • Dag van reflectie
18.03.2022-09:30>17:00

In het kader van de tentoonstelling Teen Spirit stelt deze reflectiedag de adolescentie(s) in vraag door historici, kunstenaars, schrijvers, psychologen, veldwerkers... uit te nodigen om hun denkbeelden te ontwikkelen door te opteren voor een gesprek in plaats van een lezing.

Tijdens deze dag komen verschillende vragen aan bod : Is adolescentie een recent begrip? Is het een periode van stilstand of crisis die verschilt naar gelang van de sociaal-culturele achtergrond? Is het een fase van radicale transformatie en identiteitsvorming? Wat zijn de gevolgen van de actuele veranderingen voor adolescenten?

Met Nancy Casielles, curator van de tentoonstelling Teen Spirit, Fatima Daas, romanschrijfster en schrijfster van La petite dernière (The last one), Laura Di Spurio, historica en auteur van Du côté des jeunes filles, discourses, (contre-)modèles et histoire de l’adolescence féminine (Vanuit het oogpunt van meisjes: lezingen, (tegen)modellen en de geschiedenis van de vrouwelijke adolescentie), Julia Marchand, curator bij de Van Gogh Stichting en oprichtster van het programmeringsplatform Extra- mentale, Pascal Minotte, psycholoog en auteur van Dévoreurs d’écrans (Zieleneters van het scherm), Céline Lefèbvre, auteur van theater voor een jong publiek, begeleider van schrijfateliers en docente, en de studenten van de afdeling maatschappelijk werk van het HEPH-Condorcet, die zich bezighouden met het begrijpen van de werkelijkheid door het perspectief van de adolescentie.

Onder leiding van Pascal Claude, journalist en presentator van de programma’s Dans quel Monde on vit (In welke wereld leven wij) en Et dieu dans tout ça? (En waar is God?) op La Première (RTBF).

15 / volwassen
5 / seniors, studenten

T. : + 32 71 27 29 71
E. : email hidden; JavaScript is required

Chargement en cours...

Le programme de la journée :

09:30 : Accueil par Sophie Pirson, responsable du service Médiation du BPS22.

09:35 : Introduction et présentation des intervenant.e.s par Pascal Claude, passeur de paroles de la journée, journaliste et présentateur des émissions Dans quel Monde on vit et Et dieu dans tout ça ? sur La Première (RTBF).

09:45 : Nancy Casielles, Commissaire au BPS22, Nancy Casielles a orchestré l'exposition Teen Spirit. Adolescence et art contemporain.

10:00 : Julia Marchand, Commissaire à la Fondation Van Gogh et fondatrice de la plateforme de programmation Extramentale misant sur la compréhension du réel par le prisme de l'adolescence.

10:35 : Laura Di Spurio, Historienne et autrice de Du côté des jeunes filles, discours, (contre-)modèles et histoire de l'adolescence féminine.

11:10 : Pause

11:30 : Fatima Daas, Écrivaine et autrice de La petite dernière.

12:30 Pause déjeuner au BPS22 et visite de l'exposition Teen Spirit

13:45 : Nancy Casielles répond aux questions des étudiants de la section assistant social de la HEPH-Condorcet

14:00 : Fatima Daas répond aux questions des étudiants de la section assistant social de la HEPH-Condorcet

14:30 : Céline Lefèbvre, Autrice de théâtre jeune public, animatrice d'ateliers d'écriture et enseignante.

14:45 : Pascal Minotte, Psychologue, auteur de Dévoreurs d'écrans.

15:20 : Conclusion - Questions/réponses avec les intervenant.e.s

16:30 : Fin