Accepteert u het gebruik van cookies om een betere ervaring op onze website te garanderen?

Zie meer

IwonaElektronische operette

  • Theater
12.04.2018-14.04.2018

De tentoonstelling Fig. van Marcel Berlanger vormt het decor van het stuk 'Iwona, een elektronische operette' (geïnspireerd op 'Yvonne, prinses van Bourgogne' van Witold Gombrowicz), dat geschreven en geregisseerd werd door de zus van de kunstenaar, Françoise Berlanger.

"Hoe verwerk je een waargebeurd drama in een lichtvoetige operette?" vraagt Gombrowicz zich af. Iwona poogt een modern antwoord op deze vraag te formuleren door de toenadering tussen theatertekst en muziekcompositie, via een combinatie van elektronische livemuziek, akoestische instrumenten en gezang in een voorstelling waarin monumentale ongerijmdheid en hyperpathetisch drama samenvloeien.

"Operette is een dochter van de komische opera die op het verkeerde pad is geraakt. Toch zijn meisjes die het verkeerde pad inslaan niet altijd gespeend van begeerlijkheid," poneerde Camille Saint-Saëns.

Dat is het soort project dat onze hersenplasticiteit activeert en onze aandacht aanscherpt. De geestelijke ouders van Iwona zijn Françoise Berlanger, die al ruim 12 jaar sacrale vormen creëert die getuigen van lef en veeleisendheid, en Gilbert Nouno, componist, geluidskunstenaar en performer. Zijn muziek is gelinkt aan visual arts en digitale technologie en overschrijdt de grenzen van het schrijfproces en de improvisatie. Samen nemen ze de Yvonne van Gombrowicz onder handen, een verloren meisje zonder stem, dwalend in een pervers paleis met een wellustige koning, een hysterische koningin en een dubieuze prins.

DO. 12.04 - VR. 13.04 - ZA. 14.04.2018 om 20.00

PRIJS: €8

Info en reservatie:
+32 71 27 29 71 - email hidden; JavaScript is required

Regie en tekst: Francoise Berlanger
Met: Chloé De Grom, Claude Schmitz, Benoit Van Dorslear
Zangeres: Pauline Claes
Musici: Fabian Fiorini, Yuko Fukumae, Gilbert Nouno, Sylvain Ruffier
Componist: Gilbert Nouno
Beeldende kunst en scenografie: Marcel Berlanger
Geluidstechnicus: Marc Doutrepont
Directeur techniek en licht: Jef Dubois
Video en animatie: Katia Lecomte Mirsky
Kostuums: Christine Mobers

Een coproductie van La Cerisaie ASBL, het Théâtre la Balsamine en Ars Musica; met steun van de Fédération Wallonie - Bruxelles - service du théâtre, Chartreuse de Villeneuve lez Avignon - Centre national des écritures du spectacle, TEMPO REALE - Centro di Ricerca produzione e Didattica Musicale en van iMAL Center for digital cultures and technology. Het schrijfproces en de productie van deze operette werden begeleid door de Association Beaumarchais - SACD en vonden plaats in het kader van het Europese project FORTeRESe / Eu Collective Plays!