Accepteert u het gebruik van cookies om een betere ervaring op onze website te garanderen?

Zie meer

Het Project

BPS22, het Museum voor kunst van de Provincie Henegouwen in Charleroi is een expositieruimte die zich vooral richt op kunstvormen die de maatschappelijke actualiteit belichten. De programmatie van het museum bedeelt een belangrijke rol toe aan internationale kunstenaars die de grote wereldproblemen aankaarten (vb. Kendell Geers, Jota Castro, mounir fatmi, Wang Du, enz.) of aan culturele fenomenen die kenmerkend zijn voor onze tijd. (vb. de media, de stedelijke subculturen zoals punk, graffiti, enz.)

BPS22 organiseerde de grote tentoonstelling Marthe Wéry. Les Couleurs du Monochrome, in het Museum voor Schone Kunsten in Doornik, in het kader van Lille 2004. Culturele Hoofdstad van Europa, alsook de tentoonstelling Brussels South Airport, in het Krinzinger Projekte in Wenen; verder ook de volgende tentoonstellingen in BPS22 zelf: Next Flag. Afrikaanse hedendaagse kunst, Storage. De Opslagplaats van het Museum, Jota Castro: Universele tentoonstelling 2, Honoré δ'O: De Queeste, voor de Belgische deelname aan de Biënnale van Venetië, de tentoonstelling van Johan Muyle Plus d'opium pour le peuple; of verder ook nog een solotentoonstelling van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Kendell Geers, in samenwerking met verschillende grote internationale instellingen. De tentoonstelling One Shot ! Football et art contemporain, een concept van BPS22, in 2010, werd opgezet in het Mube, in Sao Paulo, tijdens de wereldbeker in Brazilië in 2014; en dan was er ook de tentoonstelling Europunk. La Culture visuelle punk en Europe die te zien was in Charleroi, na eerst Rome en Genève te hebben aan gedaan en nadien ook nog te zien was in de Cité de la Musique in Parijs. Een ander belangrijk project was T-tris, de gezamenlijke tentoonstelling van de Provincie Henegouwen (6000 kunstwerken in opslag bij BPS22), het Muhka (Antwerpen) en het Mudam (Luxemburg).

In enkele jaren tijd heeft het team van BPS22 nationale en internationale samenwerkingsverbanden aangeknoopt met algemeen erkende instellingen zoals in België het Musée de la Photographie en Charleroi/Danses (Charleroi); het SMAK (Gent); het Blac, Matrix Art Project (Brussel). In het buitenland gaat het ondermeer over het Palais de Tokyo (Parijs); la Criée Centre d'art contemporain (Rennes); het Migrosmuseum (Zurich); het FRAC-PACA (Marseille); het FRAC-Alsace (Sélestat); het Baltic Art Center (Gateshead); het Musée d'Art contemporain (Lyon); het Mudam (Luxemburg); de Villa Medicis - Academie de France (Rome); het Mamco (Genvève); enz.