Accepteert u het gebruik van cookies om een betere ervaring op onze website te garanderen?

Zie meer

Uitzonderlijke sluiting op zaterdag 22 juni 2024

Zie meer

Interregionaal microproject “BPS22+Frac”

Nieuws

Het BPS22 en het FRAC (regionaal fonds voor hedendaagse kunst regio Grand-Large - Hauts-de-France) starten een 12 maanden lopende samenwerking. Deze samenwerking kadert binnen een INTERREG-microproject, ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en met de bedoeling om op lange termijn een brug te bouwen tussen Duinkerke (FR) en Charleroi (BE).

Charleroi en Duinkerke hebben onder meer gemeen dat ze elk een belangrijke speler uit de hedendaagse kunst huisvesten, die van beide steden belangrijke aantrekkingspolen maken. Met het project "BPS22+FRAC" willen Duinkerke en Charleroi de banden aanhalen tussen deze twee grote openbare instellingen, die elk kunst breed toegankelijk willen maken.

Het BPS22 en het FRAC zullen kennis en ervaring delen op het vlak van publieksgroei en van culturele mediatie. Zo zullen ze hun bezoekers informeren over hun 'zustermuseum', schaven ze de kennis van hun personeel bij via gedeelde ervaringen en zal de bekendheid en bijgevolg het interregionale publiek van beide instellingen nog groeien.

Tot en met 31.12.2019 organiseren het BPS22 en het FRAC een reeks gratis evenementen en bezoeken die mogelijk permanent worden. Ook zal het personeel van beide instellingen elkaar leren kennen om ervaringen te delen op het vlak van onthaal en van culturele mediatie (suppoostwerk).

AGENDA VAN REEDS GEPLANDE EVENEMENTEN:

o ZONDAG 09.12.2018: CONFERENTIE IN HET FRAC / DUINKERKE

Ontmoeting met Pierre-Olivier Rollin, directeur van het BPS22. Conferentie gewijd aan kunstervaringen binnen een arbeidsomgeving, als gevolg van de sluiting van een fabriek of productiesite.

Bekijk event op de site van het FRAC / Bekijk event op Facebook

o DONDERDAG 14.03.2019: ONTMOETING VAN CULTUREEL MEDIATOREN (SUPPOOSTEN) IN HET FRAC / DUINKERKE

Samen met de jeunes Audacieux (moedige jongeren) van het BPS22 trekken de suppoosten van het BPS22 naar de animatoren/suppoosten van het FRAC. Op het programma staan een geleid bezoek van de FRAC-tentoonstellingen en pedagogische workshops voor de 'jeunes Audacieux'. Daarnaast zal er een ontmoetingsmoment zijn tussen de animatoren/suppoosten van beide instellingen. Zo kunnen ze ervaringen en indrukken uitwisselen over de werking van een suppoost of cultureel mediator in een centrum voor hedendaagse kunst.

Evenement niet vrij toegankelijk

o DONDERDAG 14.03.2019: ONTMOETING VAN CULTUREEL MEDIATOREN (SUPPOOSTEN) IN HET BPS22 / CHARLEROI

Samen met leerlingen plastische kunsten van het Lycée Mariette in Boulogne-sur-Mer komt het team van het FRAC een van de belangrijkste mediatieprojecten van het BPS22 bezichtigen, namelijk C'est moi le guide (Ik ben de gids). Op het programma staat een geleid bezoek van de BPS22-tentoonstellingen, omkaderd door de 'jeunes Audacieux' van het BPS22. Dit bezoek is voorbehouden aan de 25 leerlingen en de 5 begeleiders van het FRAC. De animatoren/suppoosten van beide instellingen zullen de kans krijgen om elkaar nadien opnieuw te ontmoeten.

Evenement niet vrij toegankelijk

o ZATERDAG 25.05.2019: CONFERENTIE IN HET BPS22 / CHARLEROI

Aperitiefconferentie met Keren Detton, directrice van het FRAC Grand Large - Hauts-de-France. Vanuit haar functie als geassocieerd commissaris van de tentoonstelling evenement Gigantisme: Art & Industrie, zal Keren Detton spreken over het 'gigantisme' dat kunst vanaf de naoorlogse industriële ontwikkeling sterk heeft gekenmerkt.

Bekijk event op de site van het BPS22 / Bekijk event op Facebook

Met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van het programma voor grensoverschrijdende samenwerking Interreg France-Wallonie-Vlaanderen.

Contact BPS22: Fabien De Reymaeker - email hidden; JavaScript is required

Contact FRAC: Adèle Fremolle - email hidden; JavaScript is required