Accepteert u het gebruik van cookies om een betere ervaring op onze website te garanderen?

Zie meer

Uitzonderlijke sluiting op zaterdag 22 juni 2024

Zie meer

L'Art ménager... !?Petit Musée

  • Kunst- en cultuurbemiddeling
20.05.2023-27.08.2023

Het Petit Musée is een educatieve ruimte waar de werken op ooghoogte van kinderen worden gepresenteerd. Hier kunnen ze werken uit de collectie van de Provincie Henegouwen ontdekken, geselecteerd op basis van specifieke thema's. Deze ruimte nodigt uit tot een dialoog tussen kinderen en de werken, maar ook tussen generaties.

Met stukken uit de collectie industrieel design van de Belgische ontwerper Philippe Diricq, die door BPS22 is aangekocht, zet het Klein Museum aan tot denken wat de rol van design is in ons dagelijks leven. Deze tentoonstelling gaat over de vooruitgang en het comfort dat design brengt, maar ook over de vragen die het oproept, zoals:

• Heeft de evolutie van de voorwerpen die ons in ons dagelijks leven omringen bijgedragen tot de emancipatie van de vrouw, zoals in de jaren 60 werd gezegd? En wat was het gender-specifieke en seksistische aspect van de reclame die een revolutie in het huishouden inluidde?

• Welke invloed kunnen vorm en kleur van voorwerpen hebben op onze consumptiegewoonten?

• Hoe evolueren de materialen waaruit deze voorwerpen bestaan en wat is geplande veroudering, rekening houdend met de huidige ecologische problematiek?

• Welk verhaal vertelt elk voorwerp ons door de verschillende generaties heen?

Dit didactische aanbod onthult dus de grote sociale transformaties die schuilgaan achter de kleine geschiedenis van het huishouden.

Naast de tentoongestelde voorwerpen illustreren reproducties van reclameaffichesen een televisietoestel dat reclame uitzendt de toenmalige tijdgeest, terwijl werken van eerstejaarsstudenten fotografie van de ESA Saint-Luc Liège voorwerpen uit de designcollectie in verschillende situaties tonen.

___
Ontwerp:
Dienst kunst-en cultuurbemiddeling van het BPS22
18.02 > 23.04 & 20.05 > 27.08.2023

  • Logo Province GRIS copie
  • Logo St Luc Lg 400x400