Accepteert u het gebruik van cookies om een betere ervaring op onze website te garanderen?

Zie meer

Merci (contre)Facteur ! Mail art #8Jef Lambrecht

  • Tentoonstelling
01.06.2024-01.09.2024

Na een vluchtige verkenning van de Franstalige scène en een korte internationale toer richt de tentoonstellingscyclus gewijd aan mail art zich nu op een Nederlandstalige Belgische kunstenaar, genaamd Jef Lambrecht. Naast tentoonstellingen van Alain Bornain en Éric Fourez, is het zevende deel van de cyclus - maar achtste van naam in de zin van dadaïstische perturbatie - samengesteld door kunstenaar en tentoonstellingsorganisator Chris Straetling.

Als politiek journalist en essayist was Jef Lambrecht (Avelgem, 1948 - Antwerpen, 2016) ook een conceptueel kunstenaar die zich bezighield met tekenen, schilderen en performance. Zijn werk als schrijver van artikels en werken en als correspondent voor de VRT bracht hem ertoe de taal van (radio)uitzendingen en publicaties formeel te ontwikkelen. In de loop van zijn carrière is mail art zijn favoriete communicatiemiddel geworden. Met behulp van brieven, tijdschriften en andere media creëerde de artiest een poëtische verwarring rond waarheid en authenticiteit, door complexe en dubieuze zaken te verspreiden, met vervalsingen en namaak tussen.

Zo besloot Jef Lambrecht in 1990 de fictieve figuur "de Paus van Halensee" te reïncarneren, die aan het begin van de 20ᵉ eeuw werd bedacht en belichaamd door de grote Belgische dichter van de Nederlandstalige literatuur, Paul van Ostaijen. In naam van deze figuur besloot hij Vincent van Gogh heilig te verklaren. Het evenement, waarvan enkele filmbeelden en verschillende voorwerpen bewaard zijn gebleven, markeerde de honderdste sterfdag van de kunstenaar. De performance spotte ook met de waardestijging die de werken van de kunstenaar kende: in 1987 werd een van zijn schilderijen, De Zonnebloemen, verkocht voor 39,7 miljoen dollar en een paar maanden later werden zijn Irissen van de hand gedaan voor 54 miljoen dollar, een nieuw record. Kort na deze heiligverklaring werd een Portret van Dr. Gachet verkocht voor 82,5 miljoen dollar, wat het duurste werk ter wereld werd.

De figuur "Paus van Halensee" is de hoeksteen van deze tentoonstelling. "Halensee" is ook de naam van een van de tijdschriften die Jef Lambrecht bedacht, na zijn eerste "La Lanterne de Lantin" en vóór de "Original Imaginaire", twee andere magazines die de kunstenaar willekeurig per post verdeelde. Naast exemplaren van deze tijdschriften worden in de expositie brieven, tekeningen, schilderijen en objecten gepresenteerd, waarvan sommige uit de collecties van de BPS22, die een beknopt overzicht bieden van de proteïsche praktijk van de kunstenaar.

_____
Entresol
en Annexe
Curator:
Chris Straetling
Tentoonstelling van 01.06.24 tot 01.09.24
Vernissage op 31.05.24 - Slotsessie op 20.08.24