Teresa Margolles Tu t'alignes ou on t'aligne

    Category:
  • Tentoonstelling
  • date:
  • 28.09.2019 - 05.01.2020

Het BPS22 organiseert de eerste Belgische solotentoonstelling van Teresa Margolles (1963). Ze is afkomstig uit Culiacán, een draaischijf voor de drugshandel. Ze volgde een opleiding in de forensische geneeskunde om toegang te krijgen tot de mortuaria, die zij beschouwt als een ware sociale barometer van haar land. Dode lichamen vormen de basis van Margolles' artistieke activiteiten. Vanuit die invalshoek probeert ze de moorden die Mexico teisteren onder de aandacht te brengen. 

In 2006 nam president Calderón het besluit om een oorlog te voeren tegen de drugshandelaars. Hierdoor nam het geweld in Mexico verder toe. Lijken zijn vanaf dan overal te vinden op openbare plaatsen en dat doet Teresa Margolles besluiten om haar artistieke werk hierop te richten. Ze verruilt het mortuarium voor de straat. Hier vindt ze het materiaal voor haar creaties. Ze blijft minimalistische werken creëren die getuigen van de directe gevolgen van die moordpartijen op de gemeenschappen en op het functioneren van de steden.

Voor haar tentoonstelling in het BPS22 creëerde Teresa Margolles nieuwe stukken die nauw verbonden zijn met Charleroi. Ook andere belangrijke werken van de kunstenares die niets met Charleroi te maken hebben, worden tentoongesteld. Zo krijg je een goed beeld van de omvang van haar oeuvre. Het geheel toont mooi aan hoe de kunstenares probeert om verschillende realiteiten met elkaar te doen botsen en om lokale maatschappelijke kwesties te vertalen naar een mondiaal kader. 

Curatrice: Nancy Casielles