Accepteert u het gebruik van cookies om een betere ervaring op onze website te garanderen?

Zie meer

Uitzonderlijke sluiting van het museum op vrijdag 19.04.2024

> INFO

DE WERKNEMERS VAN CATERPILLAR EN BPS22

Nieuws

De creatie van een kunstwerk door de werknemers van Caterpillar en het kunstenaarsduo Stéphanie Rollin & David Brognon.

Toen in september 2016 werd aangekondigd dat de site van Caterpillar in Gosselies volledig zou sluiten, sloegen een groep werknemers, BPS22 Museum voor Kunsten van de Provincie Henegouwen en de kunstenaars Stéphanie Rollin & David Brognon de handen in elkaar om een kunstwerk te realiseren dat symbool staat voor al het werk dat de afgelopen decennia in de fabriek werd verzet.

In februari 2017 werden de werken aangevat en na een boeiende en interessante periode van uitwisseling en brainstorming krijgt het kunstwerk steeds meer de vorm van een reusachtig draaikruis, geïnspireerd op de draaihekkens die de volledige fabriek van Gosselies afschermen. Deze keer is het draaikruis niet bedoeld om toegang te verschaffen maar verplicht het onvermijdelijk om rechtsomkeer te maken. De mens verdwijnt in het niets tegenover dit imposante kunstwerk (6 meter hoog en diameter van 3 meter) dat wordt aangedreven door een systeem dat onder meer symbool staat voor de macht van de industrie en de multinationals. En toch staat de mens centraal want alleen met zijn tussenkomst kan het draaikruis geactiveerd worden.

De productie van het werk gebeurt in de fabriek, met de materialen die ook gebruikt worden om bouwkundige machines te maken. De bouw ervan vereist de knowhow en medewerking van heel wat werknemers uit verschillende ateliers.

Kom het kunstwerk bewonderen in het weekend van 7 en 8 oktober, bij BPS22, in de aanwezigheid van al wie heeft bijgedragen tot de realisatie ervan.

Een realisatie van David BROGNON, Sergio BRUNO, Alain DURIEUX, Jean-Pierre HENIN, Pascal MARTENS en Stéphanie ROLLIN.

In samenwerking met Amélie DETOLLENAERE, Emmanuel DI MATTIA, Jérôme DURANT, Olivier FORATIER, Mohammed LIBDRI, Dimitri LILLIS, Frédérique MITTENAERE, Didier RUBAN, Geoffrey SAUDEMONT, enz.

Coördinatie: Nancy CASIELLES & Amélie DETOLLENAERE

ZAT 07 - ZON 08 OKTOBER
11:00 > 19:00
Voorstelling van het kunstwerk aan het publiek

Meer info volgt later!