Accepteert u het gebruik van cookies om een betere ervaring op onze website te garanderen?

Zie meer

Maxence Mathieu

Nieuws

Afgelopen winter, tijdens de residentie van de Canadese kunstenares Marie-Andrée Pellerin (Québec) bij BPS22, was de Franstalige Belgische kunstenaar Maxence Mathieu te gast in het centrum voor moderne kunst Bang, in het Canadese Chicoutimi.

De residentie van Maxence die in eerste instantie gericht was op een project rond instant creatie, evolueerde gaandeweg naar een intense onderzoeks- en reflectie-ervaring als gevolg van het voorstel van het Centre Bang om in het programma van 2019 een volledige tentoonstelling te wijden aan de jonge Belg.

Tijdens de twee maanden residentie heeft Maxence de ontmoetingen en uitwisselingen met kunstenaars, theoretici en kunstexperts in Québec opgedreven. Hij verdiepte zich in het onderzoek naar onze relatie met het reële, het imaginaire en het virtuele, onze verschillende bewustzijnstoestanden, en trachtte hun afwijkingen, interferenties en lacunes bloot te leggen. Zijn onderzoekdomein ging van volksverhalen tot kwantumfysica, van Jean Baudrillard tot Marc Augé... Zijn residentie was een lab waarin denken en reflectie de voornaamste instrumenten waren.

Maxence Mathieu zocht ook contact met het publiek. Lees hier het verslag van een van zijn voordrachten in het Centre Bang: "Sinds het begin van zijn residentie in het Centre Bang onderzoekt Maxence Mathieu het mogelijke verband tussen een fictieve en een reële ruimte. Het onderwerp van zijn project dat momenteel ter reflectie en uitwerking voorligt, gaat over de wil om onder meer een politieke, culturele, geologische en administratieve dissensus of tegenstrijdigheid te creëren binnen de "institutionele" consensus die staat voor het reële. Het proces is gericht op de creatie van een permanente uitwisseling tussen kunst en niet-kunst, teneinde vraagtekens te plaatsen bij de soms wat "overdreven duchampiaanse" visie die de hedendaagse kunst domineert. Het onderwerp van zijn onderzoek omvat het ontrafelen van de ondoordringbare membranen die ervoor zorgen dat kunst zichzelf insluit en omgekeerd het kunst te laten doordringen in het reële. Zoals Robert Rauschenberg het ooit verwoordde: Ik maak geen Kunst voor de Kunst, noch Kunst tegen de Kunst. Ik ben voor Kunst, maar dan voor kunst die niets te maken heeft met Kunst, want kunst heeft alles te maken met het leven.

www.maxencemathieu.be
www.centrebang.ca/maxence-mathieu.html

KANDIDAATSTELLING 2018 NOG TOT 03.04!