Accepteert u het gebruik van cookies om een betere ervaring op onze website te garanderen?

Zie meer

BPS22 (acroniem voor Bâtiment Provincial Solvay, nr. 22 op de boulevard Solvay) is het Museum voor kunst van de Provincie Henegouwen. Sinds de oprichting in 2000, aanvankelijk als ruimte voor hedendaagse creatie, en vanaf 2015, als Museum, speelt BPS22 een pioniersrol in de culturele ontwikkeling van Charleroi. Het Museum legt het accent op kunstvormen die zich richten op de maatschappelijke actualiteit en de culturele fenomenen die kenmerkend zijn voor onze tijd. Het hele jaar door worden er tijdelijke, monografische of collectieve tentoonstellingen geprogrammeerd.

Het basisprincipe van de werking van BPS22 is het optillen van het maatschappelijk niveau door het toegankelijk maken van cultuur, waarbij cultuur wordt beschouwd als een soort ‘doorgronden van de democratie’. Het is een essentiële vector van de democratie, die de burger helpt om zich kritischer op te stellen tegenover de wereld waarin hij leeft.

De speerpunten van BPS22 zijn:

  • het smeden van artistieke verwantschappen die het hokjesdenken binnen de traditionele kunstgeschiedenis overstijgen door middel van een unieke programmatie;
  • het openbreken van de stijlen en tijdperken door werken samen te brengen en in dialoog te laten treden, los van hun technische of historische classificatie;
  • het voorstellen van avant-garde kunstenaars en meer evenementiële experimenten die een band creëren tussen de beeldende kunsten en muziek, dans, theater, performance, urban sports etc.;
  • het verzekeren van een kritische pedagogische functie, zowel door de programmatie van tentoonstellingen als door het aanbieden van kunstbemiddelingsactiviteiten (stages, reflectiedagen, lezingen etc.)

BPS22 heropende in 2015 zijn deuren, na een grootschalige renovatie. Les Mondes inversés, de grote openingstentoonstelling, verenigde een indrukwekkende selectie hedendaagse kunst die op allerhande wijze inspiratie haalde uit de volksculturen.

Het Museum heeft samenwerkingsverbanden en partnerships aangeknoopt met voorname Belgische en internationale instellingen: het SMAK in Gent, het Musée de la Photographie in Charleroi, het Palais de Tokyo in Parijs, het FRAC Grand Large - Hauts-de-France, de Villa Medicis - Académie de France in Rome, etc.

Meer info over het project

Het BPS22 in 20 seconden