Accepteert u het gebruik van cookies om een betere ervaring op onze website te garanderen?

Zie meer

Uitzonderlijke sluiting van het museum op vrijdag 19.04.2024

> INFO

François Winants in het Centre Bang

Nieuws

In het kader van een samenwerking tussen het BPS22 en CALQ (Conseil des Arts et des Lettres du Québec) zal kunstenaar François Winants van januari tot en met april 2023 in residentie zijn van het centrum voor moderne kunst Bang in Saguenay (Quebec). De residentie zet zich in voor het onderzoek van de kunstenaar naar de interactie tussen het milieu en de atmosfeer, waarbij aan de hand van gegevens, foto's en wetenschappelijke instrumenten op het bosgebied KM3 en het arctische en poolgebied wordt gefocust.

De kunstenaar

François Winants studeerde in 2014 af van de École nationale supérieure des arts visuels de La Cambre. Samen met toonaangevende auteurs zoals Philippe Descola en Tim Ingold houdt hij zich bezig met het bestuderen van natuurverschijnselen, het speculeren over klimaatscenario's en met antropologie.

Sinds enkele jaren worden zijn werken gekenmerkt door een intuïtieve benadering, waarbij wetenschappelijk onderzoek de basis vormt. Hij behandelt onderwerpen zoals de gevolgen van vulkanische activiteit voor de atmosfeer, het onderzoek naar de voorspelling van aardbevingen, het verband tussen vuur en bossen, de verticale opbouw van het leefmilieu, natuurlijke cycli, enzovoort. Zijn onderzoeken zijn in de loop der tijd uitgegroeid tot chemische reagentia en fysieke echo's van een wereld die zonder ons verdergaat.

Zijn werk werd tentoongesteld in het museum Art & Marges en in ISELP in Brussel (BE, 2014), op het KIKK Festival in Namen (BE, 2019) en op Art Souterrain in Montreal (CA, 2020). Hij nam deel aan tal van residenties zoals Imagining Ecological Futures in Namen in samenwerking met het Goethe-Institut België, aan het KIKK Festival en Abattoirs de Bomel (BE, 2019), aan MilleFeuilles in Nantes (FR, 2020), aan Résidences Ateliers Vivegnis International (RAVI) in Luik (BE, 2020) en aan Bel Ordinaire in Pau (FR, 2021).

Een kubieke km aan laboratoria

In 2021 kocht het centrum voor moderne kunst Bang een bosgebied met een oppervlakte van meer dan 60 hectare op het grondgebied van de gemeente Saint-Nazaire (omgeving van Saguenay–Lac-Saint-Jean, op zo'n vijftig kilometer van Chicoutimi). Een nieuwe locatie voor kunstenaars in residentie, een unieke ruimte voor herbronning en maatschappelijke innovatie. Sinds 2022 staat dit natuurgebied centraal in een langlopend project dat de naam Laboratoire vivant "KM3" kreeg (meer informatie).

De residentie van François Winants maakt deel uit van deze benadering. Hij werkt er aan twee projecten. Het in 2010 gelanceerde project Transmission gaat na hoe de ruimte beweegt en ademhaalt, waarbij communicatieverschijnselen en wederzijdse invloeden tussen omgevingen en de atmosfeer worden vastgelegd. Binnen het project worden digitale instrumenten ontwikkeld en wordt gebruikgemaakt van gegevens over natuurrampen die afkomstig zijn van waarnemingstorens en weerstations.

Het project Aérographie gaat uit van gassensoren. Het project richt zich met name op de analyse van de pH-waarde van water in de lucht bij mist, bij sneeuw of op het dauwpunt. Het richt zich ook op gebieden die gevoelig zijn voor temperatuur, vochtigheid, zonlicht en luchtdruk. Als onderdeel van zijn residentie experimenteert François Winants met de extreme omgevingen van dit arctische gebied om de grenzen van de gebieden de verleggen. Met de hulp van biologen ontwikkelt hij zijn eigen gevoelige gebieden en indicatoren.

Bezoek hier de websiteen het Instagramaccount van François Winants.