Accepteert u het gebruik van cookies om een betere ervaring op onze website te garanderen?

Zie meer

Uitzonderlijke sluiting van het museum op vrijdag 19.04.2024

> INFO

Jérôme Giller in het Centre Bang

Nieuws

In het kader van een samenwerking tussen het BPS22 en CALQ (Conseil des Arts et des Lettres du Québec) zal kunstenaar Jérôme Giller van januari tot en met april 2023 in residentie zijn van het centrum voor moderne kunst Bang in Saguenay (Quebec). Dat geeft deze beeldend kunstenaar de mogelijkheid om gebieden te verkennen in combinatie met een verstorend, geheimzinnig en onthullend element: sneeuw.

Beeldend en wandelend kunstenaar

Jérôme Giller is geïnteresseerd in de sporen en afdrukken die mensen en samenlevingen in het landschap achterlaten. Sinds 2010 verkent hij al wandelend steden en buitenwijken als methode en instrument voor artistieke creatie.

Jérôme Giller is een wandelend kunstenaar die uitgekozen gebieden doorkruist en ze fysiek en poëtisch intellectualiseert, waarbij het lichaam van de wandelaar een concrete en gevoelige meeteenheid wordt. Zijn werken worden in de echte wereld uitgewerkt in de vorm van onder meer uitvoeringen, tijdelijk ruimtegebruik, heimelijke acties en bemonsteringen. Zijn creaties worden vaak gekenmerkt door deelname en samenwerking. De kunstenaar nodigt daarvoor publiek uit om samen met hem te wandelen en ontwikkelt zijn werken en acties op basis van de kennis en deskundigheid van de personen die hij ontmoet. Door archiefdocumenten, tekeningen, teksten, video's en foto's te maken, legt de kunstenaar verantwoording af over zijn aanwezigheid, zijn uitgevoerde handelingen en zijn kijk op de doorkruiste gebieden.

Besneeuwd gebied

In de komende winter van 2023 zal het winterse weer ervoor zorgen dat deze verkennend kunstenaar voor een behoorlijke uitdaging komt te staan. Sneeuw vormt het landschap, maar fungeert vreemd genoeg als een onthullend en tegelijk geheimzinnig element. Sneeuw isoleert en onthult verticale elementen die niet wit zijn extra goed en zorgt ervoor dat afdrukken van voorbijgangers of handelingen voor een tijd bewaard blijven. Maar sneeuw bedekt, verbergt en ontneemt elk deel van het menselijke landschap om een ander, ongerepter landschap te onthullen.

Sneeuw vormt de leidraad voor zijn residentie. Daarmee kan hij het gebied en de landschappen ontrafelen en opnieuw met elkaar verweven en kan hij (nieuwe) geografische gebieden verbinden, opsporen, in kaart brengen en blootleggen. Hij kan omgevingen en ruimtes, de tijd en de levenscycli in Chicoutimi aanschouwen en er een deel van zichzelf in verankeren ... "In contact komen met het grondgebied vanChicoutimi door dingen te doen die bij voorbaat geen zoden aan de dijk zetten, maar die getuigen van samenleven" (Jérôme Giller).

Jérôme Giller werd geboren in 1973. Sinds 2003 woont en werkt hij in Brussel.

Bezoek hier de website van Jérôme Giller.